Links til mulige avlshingste

Her vil jeg samle links efterhånden som jeg støder på nogle interessante hingste

Her fx Trinco II - en sort hingst fra Tyskland kåret med 76 point. Mulighed for frostsæd.

http://www.lusitano-lambrecht.de/index.php?option=com_content&task=section&id=9&Itemid=34

 

 

4 hingste fra Schweitz, dog uden angivelse af om de sender køle eller frostsæd

http://www.reitkunst.ch/cov.htm

Klik her for at uploade dit billede (kun JPG, GIF or PNG)
 

Ifoling af din lusitanohoppe

Der findes flere muligheder for ifoling

 

I øjeblikket findes der ikke en avlskåret lusitanohingst i Danmark, så de første to metoder er ikke en mulighed - med mindre man vil køre sin hoppe en lang tur til fx Sverige eller Tyskland, hvor der findes nogle avlsgodkendte hingste

 

Naturlig bedækning

Stod - hingsten går sammen med en lille flok hopper i mindst én brunstperiode, hvilket fx er meget udbredt i Portugal. 

Håndbedækning - hvis man er nervøs for skader ved at lade hestene gå sammen på fold, kan man lade hoppen bedække for hånd, når hun nærmer sig tidspunktet for ægløsningen. Det kræver selvfølgelig, at man kender sin hoppes brunstcyklus temmelig godt. det kan være en fordel at føre dagbog over brunstcyklus i hele sæsonnen eller man kan blande dyrlægen ind i det og få hoppen scannet for det optimale tidspunkt lige før ægløsningen.

 

Inseminering

Frisk sæd - Kan kun anvendes i kort tid og kræver derfor, at hingsten befinder sig relativt tæt på. Det er ikke umiddelbart anvendeligt for lusitanoejere i Danmark pt.

Kølesæd - kan være en særdeles god løsning. Sæden har en holdbarhed, så den kan transporteres fra fx Portugal eller Tyskland. Der er større ifolingsprocent end ved at anvende frostsæd. Til gengæld kræver det også at man kender ægløsningstidspunktet helt præcist for at kunne bestille sæden på det helt rigtige tidspunkt. det vil være nødvendigt at involvere dyrlægen og få hoppen scannet flere gange, så det optimale tidspunkt til insemineringen fastslåes.

Frostsæd - er også en mulighed. Den har meget lang holdbarhed, men en noget lavere ifolingsprocent. Det kan være mindre stressende at bestille frostsæd fordi bestillingstidspunktet ikke behøver være så nøje afstemt med insemineringstidspunktet og man kan opbevare resten til et evt. nyt forsøg, hvis første forsøg ikke fører til graviditet.

 
Klik her for at uploade dit billede (kun JPG, GIF or PNG)

Hvordan finder man en egnet hingst?

 

Portugal: APSL har en liste med hingste, som de anbefaler. Der er dog ikke angivet, hvorvidt det er muligt at købe frost eller kølesæd fra dem og det kan være lidt af et detektivarbejde at finde frem til kontaktoplysninger på ejerne af de pågældende heste, selvom de fleste kan findes på APSL's hjemmeside i anden sammenhæng. Hovedparten står kun angivet med adresse og tlf.nr., så man skal lige mande sig op til at føre en samtale med en, som måske kan lidt engelsk, mens man måske heller ikke selv er helt stiv i inseminations-udtryk på hverken engelsk eller portugisisk.

 

Tyskland: Den tyske lusitanoforening har udgivet en CD-rom med en del af de tyske avlshingste. Jeg har købt CD'en og Lusitanoforeningen har den også, så det er muligt at låne et eksemplar. Man kan også google "lusitano deckhengst", så kommer man frem til et par stykker mere.

 

Sverige: Jeg har endnu ikke kigget ret meget på mulighederne i Sverige...

 

Internationalt: Hvis man tænker i frostsæd kan man også overveje at få tilsendt sæd fra Brasilien eller måske USA - så er der et stort og temmelig uoverskueligt marked som man kan bruge rigtig mange uger eller måneder på at gennemsøge ;-)

Lav din egen hjemmeside med mono.net
"));